Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Internacionale

2009.12.27

 

 FC Internazionale Milano

Internazionale
 
Csapatadatok
Teljes csapatnév
Football Club
Internazionale Milano SpA
Becenév
Nerazzurri (Fekete-kékek)
La Beneamata
Il Biscione (A Nagy Vízisikló)
Székhely
Milánó, Olaszország
Alapítva
Klubszínek
fekete kék
Stadion
Vezetőedző
Elnök
Bajnokság
Nemzeti sikerek
17 alkalommal
5 alkalommal
4 alkalommal
Nemzetközi sikerek
2 alkalommal
3 alkalommal
2 alkalommal
Statisztika
Legtöbb mérkőzés
Giuseppe Bergomi 758
Legtöbb gól
Giuseppe Meazza 287
Csapatmezek
 
 
 
 
 
Hazai
 
 
 
 
 
Idegenbeli
Hivatalos honlap

Az Internazionale (teljes nevén:Football Club Internazionale Milano) egy olasz labdarúgóklub, melynek székhelye a Giuseppe Meazza (83 679 férőhelyes) stadion Milánóban. A kék, és fekete színekben játszó csapatot 1908-ban alapították, és mára Olaszország harmadik legsikeresebb klubbja, a torinói Juventus, és az ugyancsak milánói AC Milan után. Az Internazionale megszerezte története 16. scudetto-ját (olasz bajnoki címét), miután Parmában győzött, míg legnagyobb riválisa, az AS Roma döntetlent játszott a Cagliari otthonában az olasz bajnokság 38. fordulójában.Csak Olaszországban 7 300 000 szurkolója van.Alapítása óta minden idényben a Seria A-ban játszott.
2008. március 8-án az Inter alapítása 100. évfordulóját ünnepelte.
Története
A klubot 1908. március 9-én alapították, elsősorban azért, amiért az akkori Milan Cricket and Football Club (AC Milan) vezetősége mellőzte a nem olasz játékosokat a csapatból, ellenezte játékukat. Így lett a nevük Internazionale, azaz nemzetközi. Első elnöküket, Giovanni Paramithiotti-t még azon az estén megválasztották, és elkészíttették Giorgio Muggiani grafikussal az újonnan létrejött csapat címerét, egy kör alakú, arany, kék és fekete színű címert, közepén az IFCM (Internazionale Football Club Milano) betűkkel. Ezek a színek (fekete-kék) mai napig a csapat klubszínei.
Mussolini idején, 1928-ban le kellett mondaniuk nevükről, mivel az internazionale szót nem igazán támogatták akkoriban. Ezért az US Milanese csapatával egyesülve létrehozták az SS Ambrosiana-t. Ekkor többször váltott mezt és címert a csapat.
A 30-as években játszott náluk minden idők legnagyobb Inter játékosa, Giuseppe Meazza.
A II. világháború után újra Internazionale lett a csapat neve, és a címerük is az eredeti lett egy kis színcserét leszámítva. A 40-es évek végén a csapat meghatározó egyénisége lett a magyar Nyers István, aki az 1948-49-es szezonban olasz gólkirály lett.
 
 
A BEK-győztes csapat
1960-ban a klub ismét változtatott a címeren; a fekete és kék csíkjai vékonyabbak lettek, és egy aranycsík került a szélére. Ezen kívül volt még egy pajzs alakú címerük is (1955-1965). A csapat teljesítménye az 1960-61-es szezonban, Herrera vezetése alatt nagy mértékben romlott, a bajnokságot sem sikerült megnyerniük. Majd az elkövetkező évek ennek éppen az ellentétei lettek; minden idők legerősebb olasz csapata volt akkor az Inter; többször nyertek bajnokságot, legyőzték a Real Madrid-ot, majd a Benficát a BEK döntőben, és kétszer megnyerték az Interkontinentális Kupát. Ez a sikerszéria 1967-ben ért véget. Elvesztették a BEK döntőt, a bajnokságban a Juventus egy ponttal előzte meg őket az utolsó fordulóban, és így csak másodikak lettek. 1968-ban Herrera távozott a csapattól.
1979-ben újra címert váltottak; ezúttal eltűnt a kör forma, helyette egy pajzs alakú címerük lett, amin egy kígyó, és egy arany csillag szerepelt.
Az 1988-ban megújuló csapat újra szárnyalt, ekkor érkezett többek közt Lothar Matthäus. 1989-ben a címert visszaváltották az eredetire, azzal a különbséggel, hogy a kígyós címerből átvették a csillagot, és a tetejére helyezték. Ezután ismét a holtponton volt a csapat.
1995-ben érkezett az egykori tulajdonos, Angello Moratti fia, Massimo Moratti, és átvette a klubot. Moratti új játékosokat hozott a csapathoz, úgy mint Roberto Carlos, Paul Ince, Javier Zanetti, 1997-ben pedig Ronaldo. Majd ezek a szerzemények -Zanetti kivételével, aki 1999-ben csapatkapitány lett- távoztak is pár év múlva.
2004. január 18-án Moratti lemondott, az új elnök Giacinto Facchetti, a klub egykori hátvédje lett. Visszahozta a klubhoz Adriano-t, majd leigazolták Dejan Stanković-ot. A 2004-2005-ös szezonban az új edző Roberto Mancini lett, és olyan új játékosok jöttek vele, mint Cambiasso, Davids, Veron vagy Mihajlovic, majd további nagy nevek (Figo, Samuel, Solari, Pizarro). A 2006-os olasz 'bundabotrányt' követően -17 év elteltével újra- az Interé lett a bajnoki cím. Ez az év nyarán érkezett Vieira, Maicon, Ibrahimovic és Fabio Grosso, majd a Chelsea-től visszaérkező Hernán Crespo.
Szeptemberben azonban egy szomorú hír sújtotta a csapatot: elhunyt az egykori Inter játékos és elnök, Facchetti. Emlékére a csapat visszavonultatta a 3-as számú mezt.
 
 
Szurkolók ünneplik az újabb bajnoki címet
A szezon végén újabb bajnoki címnek örülhettek, valamint több rekordot is megdöntöttek az idény alatt.
A 2007-08-as szezonra érkezett többek közt a Roma román játékosa, Christian Chivu. 2008. május 18-án játszották a Serie A utolsó fordulóját, amikor az Intert és a Rómát csak egy pont választotta el a tabella elején. Az Inter nyerni tudott a Parma otthonában, a Róma pedig döntetlent játszott a Catania otthonában, így az Inter lett a 2007-08-as Serie A idény bajnoka immáron harmadszor egymás után.
Magyarok az Interben
1926 és 1936 között csak magyar edzők ültek az Inter kispadján. Weisz Árpád háromszor, Viola József, Tóth-Potya István és Feldmann Gyula egyszer-egyszer vezette a Nerazzurrikat. Egyikük bajnoki címet is szerzett a csapattal: 1930-ban Weisz Árpád vezetésével a Serie A történetének első győztes edzője magyar volt.
Weisz Árpád egyébként egy szezonon keresztül futballistaként is szerepelt a csapatban, a leghíresebb magyar játékos azonban Nyers István volt az Interben. Nyers 182 bajnokin 133 gólt rúgott hat szezon során (1948-1954). Ezzel máig ő a klub legeredményesebb idegenlégiósa, ráadásul az örökranglistán is a negyedik helyen áll a szerzett gólokat tekintve.
Játékoskeret

Szám
 
Poszt
Név
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
30
39
45
72

Jelmagyarázat: GK (Goalkeeper) = kapus; DF (Defender) = hátvéd; MF (Midfielder) = középpályás; FW (Forward) = csatár.
Kölcsönben

Szám
 
Poszt
Név
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jelmagyarázat: GK (Goalkeeper) = kapus; DF (Defender) = hátvéd; MF (Midfielder) = középpályás; FW (Forward) = csatár.

 

Visszavont mezszámok

3Giacinto Facchetti, bal bekk, 1960–1978 (posztumusz)

 

forrás: wikipedia